A Valentin-nap történelme

6 tipp az első randi előtt
február 10, 2016
Melyik gyanta, melyik területre a legalkalmasabb?
február 29, 2016
Mutasd az összeset

A Valentin-nap történelme

Eredete

Szent Bálint a lelki betegek, az epilepsziások és a szerelmesek védőszentje. Világszerte február 14-én (Bálint napján) tartják a Valentin napot. Magyarországon a Valentin nap ünneplése az 1990-es évektől vált népszerűvé és ismertté. Ezen az ünnepen a szerelmespárok megajándékozzák egymást.

 

Ókori pogány előzmények

A Bálint nap körüli napokon az ókori Rómában két vallásos ünnep is létezett: az egyik Faunus ünnepe, a másik a Lupercalia vagy más néven Februa. Ezek ősi eredetű pásztorünnepek voltak, melyeket február 13-15 között tartották. A Lupercalia olyan szertartásokból állt, melyeknek célja a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus isten kiengesztelése volt. A papok ekkor fiatalokat, főleg nőket ostoroztak kecskebőr szíjakkal, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon. A termékenység ünnepének volt kellemesebb része is. A fiatal lányok Juno templomába mentek, hogy szerelmi jóslatot kapjanak. A férfiak virágot ajándékoztak feleségiknek. Az egyszerű nép ifjú férfiai pedig tombolát húztak a még hajadon nők neveivel.

 

Szent Bálint-napi hagyományok

Anglia

A 15. század vége óta vannak Valentin párok Angliában, akik egymás megajándékozzák valamilyen formában vagy költeményeket küldenek.

Németország

Az angol kivándorlók magukkal vitték a Valentin-napi szokásokat az Amerikai Egyesült Államokba. Aztán később a második világháború alatt az amerikai katonák terjesztették el ezt a szokást Európában, így Németországban is. Az első Valentin-napi bál 1950-ben volt Nürnbergben. Ekkor vezették be hivatalosan is a Valentin-napot- Általánosan ismertté a virágtermesztők és az édességipar reklámjai miatt lett. Az idő elteltével megjelentek a kártyák, parfümök is az ajándékok között, de a legfontosabb ajándék továbbra is a virág. A vörös rózsák ára ilyenkor erősen felemelkedik.

Japán

A japán szokás jóval eltér a nyugatitól. Február 14-én a hölgyek csokoládéval ajándékozzák meg párjukat, de akár férfi munkatársaikat és ismerőseiket is. Egy hónappal később (White Day) a nők viszonzásképpen fehér csokoládét kapnak ajándékba. A Valentin-nap és a White Day mellett van egy harmadik ünnep is; a Black Day: aki február 14-én és március 14-én sem kapott ajándékot, az gyászol április 14-én és fekete szósszal készített tésztát eszik (jajagmyeon).

Máshol

A Kínai Népköztársaságban napjainkban egyre jobban kedveltebb ez az ünnep, legfőképp a nyugati életstílus felé orientálódó fiatalok körében.

Brazíliában a Valentin-napot június 12-én ünneplik.
Európában sajátos hagyományok alakultak ki. Olaszországban a szerelmespárok leginkább hidakon, folyóknál találkoznak, a kerékpártárolónak kialakított berendezésekre nem a kerékpárjaikat zárják, hanem csak a lakatot, ráírva nevük kezdőbetűit. Miután a lakatot lezárták, egy-egy kulcsot a vízbe dobnak és közben kívánnak valamit.
Finnországban a Valentin-napot a ,,barátság” napjaként ünneplik, képeslapot küldenek vagy kisebb ajándékokat adnak át egymásnak azok, akik szimpatizálnak egymással.

Magyarország

Kevéssé ismert, hogy a magyarországi németek között Szent Bálint igen ismert és népszerű volt. Szent Bálintot az ország magyar lakói is számon tartották. (Ez olvasható az Érdy-kódexben is.) A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz az idő akkor jó lesz a termés. A szerelmespárok megajándékozzák egymást Valentin-nap alkalmából, közös programokon vesznek részt és a férfiak rózsával lepik meg szerelmüket.