A bikiniszezon előnyei és buktatói

Csak férfiaknak az intim gyantázásról…
március 27, 2012
Gyantázás Mel Gibson-al
július 12, 2012
Mutasd az összeset

A bikiniszezon előnyei és buktatói

Linti posztok 2023 - 151

Kisebb-nagyobb megszakításokkal beköszöntött a kánikula…

…és vele együtt a bikiniszezon.

Pénteken, szombaton torlódnak a sorok a Balaton felé. Mindenki rohan a nyaralójába, a strandra, vagy csak, hogy egy kicsit lehűtse magát a vízben. A nyaralók is szépen elindulnak úticéljuk felé 1-2 hétre jól megérdemelten kikapcsolni végre a hétköznapi rohanásból. Ilyenkor, azok is, akik a téli hónapokban lustaságból hanyagolták a szőrtelenítést észbekapnak és a sok szőrtelenítési alternatíva közül választanak, majd elhamarakodottan, vagy megfontoltan cselekszenek.

Vannak, akik kerülik a napot, annak káros hatásai miatt, vannak viszont, akik imádják, és keresik a lehetőséget, hogy napfürdőzhessenek. Ha megkérdezünk egy kozmetikust, akkor biztosan lebeszél a napozásról, mivel öregíti a bőrt, szárítja, hámlik tőle, pigmentfoltok keletkeznek nem beszélve, arról, ha pattanásos bőrt napoztatunk, a pattanások helye erősebben pigmentálódik jó darabig megmarad. Egy kozmetikus biztosan azt javasolja, hogy legalább 50 faktoros krémmel kenjük magunkat, ha ki is megyünk a napra.

Mi most egy kicsit tágabb szempontból is megvizsgáljuk a dolgot. A napfény kifejezetten jótékony hatással van a kedélyállapotra, jótékony hatással van a depresszióra, nem véletlenül szeretnek a depressziósok sötétben, zárt helyen elszigetelődni, mivel az nagyon jól fenntartja ezt az állapotot, amiből nehéz őket kimozdítani. Jótékonyan hat a tobozmirigy működésére, ami a két szemöldök közti területre esik, amit sokan harmadik szemnek is neveznek, növelve ezzel energiaszintünket, tisztán látásunkat, meg-, be-, rálátásunkat, pozitív hozzáállásunkat. A napfény hatására D-vitamin képződik a szervezetben, ami a csontok felépítéséhez szükséges.

Persze mindent módjával kell művelni, így a napozást is. Fontos a fokozatosság és a mértékletesség, mindenki döntse el, hogy neki mi a testhez álló, bár bőrtípusa is válogatja. Erről rengeteg információ található a neten. A bőrrák témába inkább nem merülnék bele, mivel teljesen más a véleményem a bőrrák kialakulásának okáról, ez ügyben kerülném a vitákat. Tőlünk délebbre lakó embertársainknak jócskán kijut a napsütéses órákból és ők a napozással sem fukarkodnak. Aki délre tart nyaralni megfigyelheti, hogy ráncosabbak-e mint északabbra, illetve a bőrrák statisztikáik mennyivel rosszabbak, vagy jobbak a mieinknél. Hát igen, ezeken a dolgokon hosszasan lehet morfondírozni, én a megérzések embere vagyok, szeretek ráérezni arra, hogy nekem mi a jó, eddig ez bejött, ezért én ezt javaslom.

 

Akkor most nézzük, hogy mire fontos figyelni a szőrtelenítésnél, gyantázásnál, ha nem akarjuk, hogy a bőrünk megbánja. Mivel a szőrtelenítés mikrosérüléseket okoz a bőrön, függetlenül attól, hogy borotvát, gyantát, epiláló gépet használunk, ezért utána legalább 24-48órán keresztül kerüljük a napozást, szoláriumozást, forró vizet, mert olyan, mintha sebet, vagy pattanást napoztatnánk. Túlpigmentálódik és kis piros, vagy barna pöttyökkel maradunk, rosszabb esetben be is gyulladhat.

Különös figyelmet kell fordítani az arcra, mivel ez jobban ki van téve a napfénynek, akár napközben is munkába menet vagy jövet. Jól gondoljuk meg pl. tűző napban a bajusz szőrtelenítését, nehogy egy barna csíkkal maradjunk a helyén, amit már nem lehet eltüntetni, mert a nap ezt mindig jobban barnítja. Javasolt az erős fényvédő használata ilyenkor.

Ahhoz, hogy az elhalt hámréteget eltávolítsuk, javasolt heti 2-3x mosdókesztyűvel, szaunakesztyűvel vagy bőrradírral alaposan átdörzsölni a bőrünket, amivel elkerülhetjük a szőrbenövést, tüszőgyulladást is, ápolásként pedig használjunk hidratáló krémet.

Azoknak, akik nyaralni készülnek, jó szívvel ajánljuk a gyantázást, mivel a simaság kitart kb. két hétig. Nem kell vele foglalkozni, bíbelődni, borotvával szembeni előnyeit egy korábbi írásomban már taglaltam. A gyantázás hatását összehasonlítottam az epiláló géppel is lábon. Személyes tapasztalatom – persze, ez kizárólag személyes és ebből átlagot vonni nem lehet- az, hogy a gyantázásnál vékonyabban, lassabban és ritkábban nő vissza a szőr, mint az epiláló géppel történő szőrtelenítésnél, arról nem is beszélve, milyen selymes az ember lába, mert a gyanta az elhalt hámréteget is eltávolítja.