A gyantázás története

Gyanta fajták
január 3, 2012
A gyantázás menete
január 3, 2012
Mutasd az összeset

A gyantázás története

A gyantázás története

Az epilálás, gyantázás története egészen az ősi Egyiptomig nyúlik vissza, ahol a nők számára a szépség, fiatalság, tisztaság egyik fő ismérve volta  sima, selymes szőrtelen bőr. A nők számára fontos volt, hogy teljesen szőrtelenek legyenek. Ennek érdekében a mai cukorgyantához hasonló anyagot használtak, illetve epiláló krémeket.

Később a görögök is megirigyelték e bársonyosságot, amiket a hátramaradt női szobrok is példáznak, ahol a női testek fényesek, csillognak és fanszőrzettől mentesek, bár a férfi testeken látható a fanszőrzet. A görögök kifejezetten csúnyának találták a nőkön a szőrzetet ezért a tehetősebb nők eltávolították azt.

A rómaiak sem kedvelték a női fanszőrzetet, ezért a lányok, már fiatal koruktól kezdve különböző módokon távolították el azt. Ugyanezt bizonyítják különböző feljegyzések a törököknél, indiaiaknál. Ezen népeknél a sima, selymes bőr a tisztaságot, ápoltságot, higiéniát jelentette.

Majd Medici Katalin francia királynő betiltotta udvarhölgyeinek, hogy eltávolítsák a fanszőrzetüket, majd amikor 1945-től bejött a fürdőruha divat, újra divatba jött a bikinivonal szőrtelenítése is, és az intim szőrzet különböző mértékű eltávolítása, amire a különböző bikini és fehérnemű trendek csak ráerősítettek. Ez csak felerősödött a ’60-as évektől, és ma már a nők nagy része szőrteleníti valamilyen testrészét. Itt is kialakultak különböző trendek, amiket legfőképp a sztárok, atléták, modellek, pornószínészek diktálnak. Ma már a férfiaknál is dívik a simaság az intim testrészeken.

A közismert brazil gyanta megjelenése i.e. 1500-ra tehető, ahonnan található egy feljegyzés Pêro Vaz de Caminha részéről, aki dokumentálta Pedro Álvares Cabral utazását Brazíliába. Ezt írta az ott látottakról “…suas vergonhas tão altas e tão çarradinhas e tão limpas das cabeleiras que de as nós muito bem olharmos não tínhamos nenhuma vergonha”“…az intim területeik annyira láthatóak voltak, annyira egészségesek, annyira szőrtelenek, hogy rá nézvén egyáltalán nem éreztünk szégyent”

A legfontosabb mindenek előtt az, hogy mindenki megtalálja a hozzá illő és számára kényelmes “viseletet” melyet illetően nem feltétlenül kell az aktuális trendekre hagyatkoznunk. Nem elítélendőek ugyanakkor azon embertársaink sem, akik szeretik követni a legújabb divatot és ha kipróbálunk új dolgokat, akkor ítéletmentesebben tudunk nyilatkozni az adott témában.

Az intim fazongyantát nem szükséges divathoz és korhoz kötni, hiszen ez inkább egyéni ízlés, komfort érzet, kényelem kérdése. Sokan választják azt, hogy eldobják a borotvát, epiláló krémet a hosszabban tartó kényelemérzetért.